En iyi yollayıcılar
GÖYNEM (785)

abdullah keser (162)

y.ozsatici (57)

Kürşat Erkök (33)

Veysel Pakirci (20)

Fatih Yakici (13)

ismet gøkmen (8)

abdullah_Özsatıcı (7)

Abdullah Ucbas (7)

www.goynemder.com (6)

Kimler hatta?
Toplam 1 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 1 Misafir :: 1 Arama motorları

Yok

Sitede bugüne kadar en çok 46 kişi Cuma Mart 04, 2011 7:40 pm tarihinde online oldu.
RSS akısı

Yahoo! 
Google Reader 
MSN 
AOL 
NewsGator 
Netvibes 
Bloglines 

Bilgisayar ve Bilgisayar almadan önce dikkat edilecek ‘’Gerçek’’ hususlar-2

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek

Bilgisayar ve Bilgisayar almadan önce dikkat edilecek ‘’Gerçek’’ hususlar-2

Mesaj tarafından GÖYNEM Bir Salı Ocak 27, 2009 5:49 pm

HARD DİSK VE OPTİK OKUYUCU & OPTİK YAZICI

Hard Disk bozulmadıkça bilgisayarınızın hızını ve istikrarlı çalışmasına olumsuz etki yapan bir parça değildir. Bir bilgisayarcı olarak bir hard diskten beklentim sadece sessiz çalışması, çünkü bilgisayarlardaki uğultu sesinin ana nedeni hard disklerdir. Bu dönemde artık hız yarışını daha çok alan ve sessizlik yarışı aldı çünkü kendi segmentlerin de birbirlerinin arasında yarıştıracak kadar hız farkı yok. Zaten gelecek tahminen 5 yıl içinde Hard Disk ömrünü tamamlayacak ve yerine daha hızlı sesi olmayan Solid State Drive (Katı Durumda Disk) kısaca SSD alacak.

SSD diskler, yapısında hareket eden mekanik parçalar bulunmadığından darbeye ve düşmeye karşı çok dayanıklı olmalarının yanında daha az güç tüketiyorlar. Yine, verilere erişmek için hareket eden bir kafanın bulunmamasından dolayı verilere erişim zamanı klasik sabit disklere göre çok daha hızlı. Şuan için diğer hard disklerden kat kat pahalı ve şuan ki hard diskler kadar alanları yok. Yavaş yavaş kurumsal alanlarda ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılma ya başlansa da masaüstü sistemlere şuan için kolay kolay gireceğini düşünmüyorum. Çünkü sadece erişim zamanları kat kat hızlı olsa da okuma ve yazma hızları yeteri kadar hard diskler kadar hızlı değiller, çok yakın bir zamanda şimdiki hard diskleri ezip geçeceğine inanıyorum.

Aklınızda tutmanız gereken tek bir şey var;

Kapasiteler arttıkça yedekleme için gerekli alan da artacaktır. Büyük miktarda yer kaplayan MP3,Film ve Resim arşivinizi tek bir hard disk üzerinde tutmanızı önermiyorum diskinizin başına kötü bir şey gelirse geri dönüşsüz bir şekilde arşivinizi kaybedebilirsiniz. Önerim arşivlerinizi DVD verisi olarak saklamanız ve sık kullandığınız verilerinizi hard diskinizde tutmanız.

Bilgisayar sektöründe kategori olarak CD-ROM ve DVD-ROM ürünleri Optik Okuyucu, CD-RW DVD-RW v.s gibi ürünler de Optik Yazıcı olarak tanımlanır. CD-ROM sadece CD okuyabilir, CD ve DVD yazamaz. DVD-ROM CD ve DVD okuyabilir. CD ve DVD yazamaz. DVD-ROM/CDRW Combo CD ve DVD okuyabilir, CD yazabilir ve DVD yazamaz. DVD-RW CD ve DVD okuyabilir ve yazabilir. DVD ve CD’lerin üzerinde +R , -R, RW yazıyor. Bunları anlamı +R bir CD yazdırdınız ve boş yer kaldı kalan boş alana da veri yazdırabilirsiniz, -R sadece 1 kere yazabilirdir üstüne veri yazdıramazsınız, RW veri yazdırıp işiniz bitince program yardımıyla yazılan verileri silip defalarca veri yazdırabilirsiniz. Artık Optik Okuyucu ve Optik Yazıcı nedir? Biliyorsunuz bu konuda fazla gevezelik yapmama gerek yok.

EKRAN KARTLARI

Ekran kartları bölümü en çok oyun severleri ilgilendiren bölüm. Nedeni bilgisayarın tüm görüntü yükünü üslenmesi. Ekran kartının güçlü olması kurumsal olarak çizim grafik işleri ile ilgilenen ve oyun tutkunları için önemli. Bunların dışındaki işlevlerde güçlü olmasının bir avantajı yok, örneğin film izlemek, internetle sörf yaparken, basit bir oyun fal açarken ve yazı yazarken ekran kartı sıfır denebilecek bir yükte çalışır.

Ekran kartları anakarta gömülü (on board) ve harici bir kart olarak üretilir. Yukarıda anlattığım gibi sadece oyun harici sıradan işlevlerde kullanacaksanız anakartınıza gömülü bir ekran kartı varsa, ekran kartı almayın. Eğer anakartınıza gömülü bir ekran kartı yoksa bulabileceğiniz en ucuz ekran kartını alabilirsiniz, ucuz ekran kartı önermem sisteminize negatif bir etki yapmaz nedeni sadece tasarruf işinize yaramayacak bir şeye neden para vereceksiniz. Eğer sadece akıcı bir şekilde oyun oynamak istiyorsanız 70–100 $ arası bir ekran kartı ve en az 350 watt gerçek Power Supply, akıcılığın yanında yüksek detay ve yüksek çözünürlük istiyorsanız, 150$ ve üzeri ekran kartı ve 500 watt ve üzeri Power Supply tercih etmenizi öneriyorum.

Mühendisler, grafikerler, tasarımcılar ve benzer işler yapan kişiler normal ekran kartlarını kullanmazlar. Fizik kartları olarak nitelendirilen fiziksel ekran kartlarını kullanıyorlar. Eğer sizde benzer meslek dallarında çalışıyor ve AutoCAD, CAD-CAM, 3Dsmax, Photoshop v.s. görsel ve hesaplama bakımından çok ağır programları kullanıyor ve programlar hantal çalışıyor ve bazen de kilitleniyorsa ilk önce sisteminizin parçalarını elden geçirin yaptığınız işlevlere yetiyor ve bu sorunlar oluyorsa fizik kartı almanızı öneririm. Eğer donanımınız yaptığınız işlevleri kaldıramayacak bir kapasitede olduğunu düşünüyorsanız ilk olarak ram miktarını yükseltin eğer sorun çözülmezse fizik kartı satın almanızı öneriyorum.

EKRAN (MONİTÖR)

Monitör ekranının büyüklüğü yapılacak işe ve amaca göre seçilmelidir. Normal kullanım için en ideal ekran boyutu 17 inçtir. Eğer bilgisayarda daha çok şekil, grafik, plan, proje çizimleri yapılacaksa ekran boyutu büyük olan monitörler 19 inç, 21 inç vb. tercih edilmelidir. Büyüklükle beraber monitör çözünürlüğüne yüksek çözünürlüğe sahip monitörlerin görüntüleri daha kalitelidir.

Monitörler günümüzde LCD ve CRT olarak iki kategoriye bölünmüştür. CRT (Chatode Ray Tube – Katot Işınlı Tüp) eski model diyebileceğim alaturka tabirle tüplü monitör. LCD (Liquid Cyristal Diyote – Sıvı Kristal Diyot) CRT monitörden daha zararsız daha konforlu daha az güç harcayan ve CRT katili diyebileceğimiz monitör türüdür. Elbet de bende size LCD monitör almanızı öneriyorum. Ne yazık ki halen ben LCD monitöre geçiş yapamadım nedeni 14 inç 35 ekran’a denk IBM marka G42 model 11 Yıllık monitörüm halen bozulmamış olması. Monitörler donanımsal olarak bilgisayara hiçbir katkı sağlamaz. Sadece görüntünün bilgisayardan aktarılmasını sağlar.

KLAVYE VE FARE

Klavye ve fare aslında hassas bir konu çünkü biz tozlu monitör veya bilgisayar kasasına dokunmuyoruz, klavye ve fareye donuyoruz. Klavye ve fare seçiminde daha çok ergonomiye önem verin, çünkü bilgisayar başında saatlerinizi harcıyorsunuz ucuz klavye ve fareler sağlık açısından ileride size büyük sorunlar yaşatır. Örneğin kalitesiz bir klavye ve fare kullanırsanız yaşlandığınızda elleriniz titremeye başlar, çay içemezsiniz yemek yiyemezsiniz birde titreyen elle tuvalet de başınıza ne gelecek onu düşünün. ANTI RSI özelliği olan klavye ve fare alın bu özellik daha rahat çalışmanızı ve bileklerinizi rahat hareket etmenizi sağlar bu şekilde bilerekleriniz ve parmaklarınızda ağrı hissetmezsiniz. Klavye ve farelerinizi mümkün olduğu kadar çok temizleyin çünkü tahmin edemeyeceğiniz kadar mikrop barındırır. Bilgisayar kullandıktan sonra kullanım süresi ne kadar olursa olsun kesinlikle ellerinizi yıkayınız

YAZICI VE TARAYICILAR

Günümüzde Combo yani hem yazıcı hem tarayıcı olan ürünler çoğalmaya başladı, bunların çoğu mürekkep püskürtmeli yani kartuşlu yazıcılar. Ben kesinlikle Combo ve mürekkep püskürtmeli yazıcı almanızı tavsiye etmiyorum. Mürekkep püskürtmeli yazıcılar yerine tam dolu toner ile 2000–3000 sayfa yazdırabilen Lazer Jet yazıcılar alın. Lazer Jet yazıcılar diğer yazıcılardan pahalı olsa da sizi aylık kartuş dolumu veya bozuk kartuş masrafından kurtarır. Kartuşlar yazıcılar ile aynı fiyat veya daha pahalı şuan, toner dolumu ise kartuş dolum ücretinin iki katı ve kartuş kadar çabuk bozulmaz. Çünkü toner mekanik çalışır kartuşlar ise mekanik değildir bu yüzden dolum esnasında çabuk bozulabiliyor, bir kartuşla 200–300 sayfa yazdırabilirken bir toner ile 2000–3000 hatta daha fazla sayfa yazdırabilirsiniz. Lazer Jet yazıcılar bir üstünlüyü de daha hızlı çalışmalarıdır. Tarayıcılara gelince pek fazla ihtiyacınız olmayacağından almanızı gerek görmüyorum. Aldıktan sonra kaç kere kullanacaksınız ya bir ya iki o yüzden 30–40 $ yerine internet kâfeye gidip 1–2 YTL vermek daha mantıklı. Eğer çok tarama işlemi yapacaksanız tabiî ki bir tarayıcı almanızı öneririm, tarayıcıda elinizde fazla seçenek olmadığından önerebileceğim bir tarayıcı yok.

www.donanimhaber.com'dan alıntıdır...

GÖYNEM
admin
admin

Erkek Mesaj Sayısı: 785

http://www.goynemliler.com

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön

- Similar topics